Motivatie

Om een nieuw gedrag vol te houden heb je motivatie nodig, maar motivatie is onbetrouwbaar. Motivatie fluctueert van dag tot dag en van minuut tot minuut. Ik kan me voornemen minder te snoepen en geen chocolade meer te eten. Dat lukt me prima als ik net mijn ontbijt achter de kiezen heb, maar als Carin om 17 uur een reep in de keuken laat liggen, zakt mijn motivatie acuut.

Net als miljoenen anderen streven we naar een gezonder en minder gestrest leven. Het probleem hierbij is dat we denken dat als we de juiste motivatie hebben we die ambitie waar maken. Dus concentreren we ons op onze ambities en op onze motivatie. We denken dat als we de juiste motivator hebben gevonden we de ambitie kunnen waarmaken. Als je je doel niet bereikt ligt de schuld bij jou of bij je vermogen om jezelf te motiveren. Maar zo werkt het niet. Al geef je me een miljoen euro, daar is het verlangen naar de chocoladereep niet mee verdwenen.

Daarom wil ik nog twee andere componenten toevoegen die ons gedrag sturen: ons vermogen om nieuw gedrag uit te voeren en triggers die helpen om het nieuwe gedrag uit te voeren.

Scroll naar top