Waarom zitten het nieuwe roken is

Zo, nu weet je hoeveel je zit op één werkdag. Best veel gok ik zo. Maar waarom is dat nou zo slecht? Waarom wordt zitten het nieuwe roken genoemd? Dat wordt in onderstaande filmpje uitgelegd. Is het een idee om de uitleg staand te bekijken? De tekst loopt door onder dit filmpje.

Dit filmpje is ontleend aan de campagne Zet ook de stap! Elk halfuur even bewegen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Volgens de Gezondheidsraad hangt langdurig zitten samen met een hoger risico op vroegtijdig overlijden: meer dan 8 uur per dag zitten kan leiden tot 27% meer kans op vroegtijdig overlijden dan als men minder dan 4 uur zit.1 Langdurig zitten leidt ook tot een hoger risico op hart- en vaatziekten: mensen die meer dan 8 uur per dag zitten en weinig bewegen, lopen 74% meer kans op hart- en vaatziekten dan mensen die minder dan 4 uur per dag zitten en erg veel bewegen. Ook zijn er aanwijzingen dat lang achter de computer zitten de kans op diabetes type II, depressieve klachten en sommige vormen van kanker verhoogt.

Vergeet ook niet dat langdurig zitten achter een beeldscherm de kans verhoogt op klachten aan armen, nek en schouders. De oplossing is gelukkig makkelijk: regelmatig even bewegen.

Scroll naar top